مرطوب کنندهها از اجزای اصلی روتین پوستی هستند. حتما شما هم برای انتخاب کرم مرطوب کننده مناسب خودتان دچار شک میشوید. همیشه سوال این است که آیا کرم مناسب پوستتان را انتخاب کردهاید یا نه؟ برای آن دسته از افرادی که مستعد جوش زدن هستند، این انتخاب حتی استرسزاست. چرا که این افراد با انتخاب مرطوب کننده غلط بیشتر جوش میزنند.
بسیاری از ما حتی با ایده استفاده از مرطوب کننده هم مشکل داریم. این مورد بیشتر برای افراد با نوع پوست چرب و مختلط بیشتر صدق میکند. زیرا تصور میکنند با استفاده از مرطوب کننده، پوستشان بیشتر چرب میشود و جوش میزند.
در این مقاله، ۵ نکته برای انتخاب کرم مرطوب کننده مناسب نوع پوستتان مطرح کردیم. با ما همراه باشید.
مرطوب کننده چیست؟
کرم مرطوب کننده صورت، یک محصول ویژه برای حفظ رطوبت پوست صورت است که بافت غنی دارد. این محصول باید در روتین پوستی همه انواع پوست باشد. چه پوست خشکی داشته باشید چه پوست چرب، باید از مرطوب کننده مخصوص پوست خودتان در روتین پوستی روز و شب استفاده کنید.
وقتی درباره مرطوب کننده حرف میزنیم منظور ما به طور دقیق آب است. برای این موضوع غالبا از اصطلاح هیدراته و دهیتراته بودن پوست استفاده میکنیم و ارتباطی به چربی پوست ندارد. ممکن است پوستی چرب باشد ولی دهیدراته باشد و آب کافی نداشته باشد.کرمهای مرطوب کننده میتوانند آب را درون پوست نگه دارند و از پوست در برابر رادیکالهای آزاد محافظت کنند.
رادیکالهای آزاد باعث پیری و چروک میشوند.اگر مرطوب کنندهها حاوی روغنهایی باشند که باعث جوش زدن میشوند برای پوستهای چرب مناسب نیستند.
با این توضیحات به سراغ اولین نکتهای میرویم که باید در مورد مرطوب کنندهها بدانید:
۱- چرا به مرطوب کننده نیاز داریم؟
از دست رفتن آب و رطوبت پوست
اکثر کارهایی که به طور روزمره انجام میدهیم، باعث خشکی و ایجاد رادیکالهای آزاد در پوست میشود. از دوش گرفتن تا قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، همگی این عوامل باعث خشکی پوست و ایجاد چین و چروک میشوند.
به طور مثال، وقتی دوش میگیریم و از شویندهها برای پاک کردن پوستمان استفاده میکنیم لیپیدها را از روی پوستمان از بین میبریم. لیپیدها به نگهداری رطوبت و آب در پوست کمک میکنند و با حمام کردن این لیپیدها را از روی پوست پاک میکنیم.
نور آفتاب هم باعث دهیدراته شدن پوست یا از دست رفتن آب پوست میشود. پکیجهای حرارتی منازل یا بیرون رفتن در سرما هم باعث از بین رفتن آب پوست میشود.
لایهبرداری سلولهای مرده و لایه شاخی
پوست ما همواره در حال بازسازی خودش است. لایه خارجی پوست که با دنیای بیرون در ارتباط است به نام اپیدرم یا Epidermis است. خارجی ترین لایه اپیدرم را با نام stratum corneum میشناسیم. اپیدرم به طور مداوم یک لایه نازک از این سلولهای شاخی تولید میکند. در این فرآیند لازم است لایه شاخی که مملو از آلودگیها و سلولهای مرده و بدون فایده هستند، از اِستراتوم کورنِئوم زدوده شوند. بدن به طور خودکار این لایهبرداری یا Exfoliation را انجام میدهد. ولی آنزیمهایی که این لایه برداری را انجام میدهند نیاز به آب دارند. پوست صورت هم از بدن مستثنا نیست و این فرآیند در آن رخ میدهد. پس پوست صورت هم نیاز برای آب کافی برای این فرآیند دارد.
این در حالیست که خود ما هم در روتین پوستیمان ممکن است مراحل لایه برداری را داشته باشیم. اگر نمیدانید روتین پوستی چیست، مقاله زیر را مطالعه نمایید:
بهترین روتین پوستی برای انواع پوست + راهنمای گام به گام مراحل روتین پوستی
پس با این توضیحات متوجه شدیم که فعالیتهای روزمره ما آب پوستمان را از بین میبرد در حالی که پوستمان برای فرآیند بازسازی و لایه برداری سلولهای شاخی، نیاز به میزان کافی آب دارد. مقداری از این آب مورد نیاز بر اساس آشامیدن آب تامین میشود. اما در هر حال باید به پوست خودمان کمک کنیم تا بتواند آب کافی را در خود نگه دارد. مرطوب کنندهها محصولاتی هستند که این کار را برای پوست انجام میدهند.
در این صورت ما باید به طور مداوم از مرطوب کننده در روتین پوستی خود استفاده کنیم.
۲- انتخاب مرطوب کننده مناسب پوست
اینکه پوست شما به کدام یک از انواع رطوبت رسانها احتیاج دارد باید توسط پزشک متخصص پوست و مو ارزیابی شود؛ زیرا پزشکان به خوبی از ترکیبات تشکیل دهنده کرمها مطلع هستند.
یا اگر خودتان اطلاعات کافی درباره هر نوع از این مرطوب کنندهها داشته باشید، میتوانید انتخاب صحیحی داشته باشید. اولین نکتهای که باید به آن توجه کنید، ترکیبات مرطوب کننده است.
مسدود کنندهها یا Occlusive
اولین مورد این است که یک مرطوب کننده خوب خاصیت انسدادی داشته باشد یا همان Occlusive بودن. به این معنا که یک لایه محافظ روی پوست ایجاد کند تا جلوی از بین رفتن رطوبت پوست را بگیرد. یکی از ترکیبات مشهور در این زمینه، petroleum یا مواد نفتی است. این ترکیب در وازلین وجود دارد.
اما میدانیم که نمیتوان از وازلین به عنوان مرطوب کننده در روتین پوستی استفاده کرد. پس باید جایگزینی برای آن پیدا کرد.
از جایگزینهای بهتر به جای وازلین، مرطوب کنندههای حاوی شی باتر یا Squalane هستند. Squalane یک ماده چرب در داخل بدن انسانها، حیوانات و برخی گیاهان است. از مشتقات این ماده برای تولید کرم مرطوب کننده، ضد آفتاب و برق لبها استفاده میشود. اما در هر حال ظاهر چرب این مواد ممکن است خوشایند نباشد.
رطوبت رسانها یا Humectant
پس به سراغ یک ماده مشهور جایگزین دیگر میرویم؛ گلیسیرین. گلیسیرین از دسته ترکیبات humectant است که میتوانند به خوبی رطوبت را جذب خود کنند و در پوست حفظ کنند. از دیگر مواد این دسته، هیالورونیک اسیدها هستند. تصور نکنید که هیالورونیک اسید به تنهایی نقش زیادی در جوانسازی پوست دارد. زیرا این ماده روی لایه خارجی پوست مینشیند و خاصیت اصلی آن آبرسانیست.
از مرطوب کنندههای مشهور دیگر در دسته humectants، لاکتیک اسید و AHA هستند. آلفاهیدورکسی اسیدها یا AHA با اینکه خاصیت لایهبرداری دارند، میتوانند به عنوان یک مرطوب کننده نیز عمل کنند.
محافظت و بازسازی کنندهها یا Repair & Barrier
این مواد از لایه بیرونی پوست مانند یک سد دفاعی محافظت میکنند و برای بازسازی پوست بسیار کارآمد هستند. مشهورترین ماده این دسته نیاسینامید است که کمک میکند پوست سرامیدهای طبیعی خودش را بسازد.
۳- استفاده از یک مرطوب کننده در روز و شب
آیا میتوان از یک کرم مرطوب کننده روز و شب استفاده کرد؟ پاسخ بله است. نیازمندی پوست به مواد آبرسان در روز و شب تغییری نمیکند. با این حال ممکن است شما تمایلی نداشته باشید از کرمهای غلیظ و بافت چرب در طول روز استفاده کنید چرا که ظاهر چرب و براق ایجاد میکنند.
۴- مرطوب کنندههای حاوی SPF؛ بله یا خیر؟
توصیه پزشک متخصص پوست و مو دکتر بانتیگ از لندن بر این است که، مرطوب کننده و ضد آفتاب را به صورت جداگانه استفاده نمایید. نظر پزشک این است که باید کرم ضدآفتاب را به تمام نقاط صورت بزنید. ولی ممکن است پوست صورت شما در نقاط مختلف نیاز دیگری داشته باشد و یک ضدآفتاب حاوی مرطوب کننده نمیتواند پوشش دهنده این نیاز باشد.
۵- روتین استفاده از مرطوب کننده
یکی از مسائل مهم، تمیز بودن پوست در زمان استفاده از مرطوب کننده است. روتین پوستی از ارکان مهم نگهداری از زیبایی و مراقبت از پوست است. در این روتین اولین مرحله، پاکسازی پوست از هرگونه آلودگیست. بنابراین ممکن است شما با پوستی آلوده از مرطوب کننده استفاده کنید و جوش بزنید.
برای اینکه بفهمید یک محصول برای شما مناسب است یا خیر، بهتر است پس از خرید با پوستی تمیز و پاک شده از آن استفاده کنید. اگر هرگونه قرمزی و خارش و راش پوستی مشاهده کردید استفاده را قطع کنید.
برای مشاهده تاثیر گذاری یک محصول، بهتر است تا یک ماه استفاده را ادامه دهید.
سخن پایانی
در این مقاله درباره راهکارهای انتخاب بهترین مرطوب کننده برای پوست صورت توضیحاتی ارائه کردیم. توضیح دادیم که چرا نیاز به استفاده از مرطوب کننده داریم. به علت از بین رفتن رطوبت و آب پوست در فعالیتهای روزمره، بهتر است به پوست کمک کنیم. این کمک کردن به وسیله استفاده از کرم مرطوب کننده انجام میشود.
برای انتخاب مناسبترین مرطوب کننده، باید از نظر پزشک استفاده کرد و یا باید با کسب آگاهی درباره ترکیبات تشکیل دهنده آن، بهترین را انتخاب کرد. مرطوب کنندهها به دستههای رطوبترسان یا Humectant، مسدود کنندهها یا Occlusive و بازسازی کنندهها یا Repair & Barrier تقسیم میشوند. بهتر است از مرطوب کنندهای استفاده کنیم که ترکیبی از Humectant و Occlusive باشد تا هم رطوبت را تامین کند و هم جلوی از بین رفتن آب را بگیرد.
در انتها باید گفت در دنیای امروز که بسیاری از فعالیتهای ما باعث از بین رفتن آب پوست میشود، باید با داشتن یک روتین مناسب ابتدا صورت را آلودگیها پاک کرد. سپس با استفاده از یک کرم مرطوب کننده مناسب نوع پوست به شادابی آن کمک کرد.
برای خرید مرطوب کننده میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید: